Recept på Aldestams julglögg

Recept på Aldestams julglögg

Att göra sin egen glögg är både roligt och gott. Receptet är i två delar och kräver minst 4 dagar, därför är det perfekt att landa med detta inför ledigheten. Tänd några ljus och starta din mest spelade julmusik så maxar du julstämningen.

Del 1

Ingredienser:
2 bitar hel kanel
12 hela kryddnejlikor
2 bitar hel, torkad ingefära
1 tsk hela kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin
2–3 dl okryddat brännvin eller rom eller alkoholfritt vin men du kan även ta svartvinbärs- eller fläderblomssaft
1 påse turkisk peppar

Gillar du inte lakrits kan ta ut svängarna med något av följande istället:
100 gr mörk choklad
2 dl kaffe
2 dl flädersaft
Juleskum


Gör så här:
Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomerans och russin i en glasburk med lock. Häll på brännvin (eller det alkoholfria alternativet) tills kryddorna är helt täckta.
Förslut din bas med tättslutande lock. Låt detta stå och dra i minst fyra dagar. Skaka burken då och då.


Del 2
Efter 4 dagar eller mer.

Ingredienser:
Enkelt rött vin, 2–3 flaskor eller en bag in box alternativ alkoholfritt rött vin i samma mängd.
2–3 dl socker
Russin
Mandlar
Pepparkakor
Grönmögelost
Tratt
Sil
Rengjorda flaskor med tät kork


Gör så här:
Ta fram en stor kastrull och häll i hela basen (du kan sila redan nu om du vill) och tillsätt vin samt 1 dl av sockret.
Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Det får absolut inte koka. Smaka av. Om du vill ha sötare glögg, tillsätt ytterligare 0,5 dl socker, lös upp den och provsmaka. Fortsätt med detta tills glöggen uppnått den sötma du vill ha. Du får provsmaka flera gånger om du är osäker.
Tillsätt eventuell experimentingrediens. Vill du labba kan du göra mindre satser av varje. Att blanda experimentingredienser blir sällan bra.

Ta fram pepparkakor, grönmögelost, glöggmuggar och häll upp din hemgjorda glögg. Servera med russin och skållade mandlar. 

Om det blir något över kan du hälla upp det på flaskor. Glöggen håller sig minst tre månader.

God jul & gott nytt år!