Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen

Ni som aldrig låter er tystas. Som inte nöjer er och är tacksamma, så länge orättvisor råder. Ni högljudda, bråkiga kvinnor som kräver, tar för er, inte ursäktar er existens. Som inte ger upp och böjer er, inte ens när rädslan är som störst.

Ni är våra hjältinnor, våra förebilder, vår historia och vår framtid. 
Idag vill vi lyfta fram några av dessa kvinnor och hedra dem.

5 kvinnor som inspirerar

Det finns massor av kvinnor som inspirerar genom sitt sätt att vara och agera. Här är ett axplock av våra kämpar:

Greta Thunberg

16-åriga Greta är utan tvekan Sveriges mest kända klimataktivist. Varje fredag tar hon plats utan för riksdagen med sitt plakat, där det står, ”Skolstrejk för klimatet”. Hon har med sin strejk inspirerat andra att följa hennes exempel, både här i Sverige och länder över hela världen. Hon har dessutom blivit utsedd till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine.

Linnea Claeson

Opinionsbildaren och före detta elithandbollsspelaren Linnéa Claeson har med sitt mod synliggjort och öppet agerat mot hot och kränkningar på nätet. Med humor som vapen har hon avväpnat näthatare, vilket hon prisats för av FN-förbundet. Claeson är också goodwill-ambassadör för organisationen Kvinna till Kvinna.

Zara Larsson

Sångerskan som vunnit massor av priser och hyllats världen över har sedan 2014 också uppmärksammats för sina feministiska ställningstaganden. 21-åringen står upp för sig själv och andra kvinnor på ett sätt som imponerar och inspirerar.

Magda Gad

Krigskorrespondenten som fick Stora journalistpriset som ”Årets förnyare” 2018 reser till platser de allra flesta vill resa bort från. 
Med sitt mod, sin nyfikenhet och sitt sätt att berätta lyfter hon fram sånt som mörklagts och som hon själv säger: ”ger en röst till människor som inte har en”.

Mia Skäringer Lázár

En fullständigt lysande skådespelare som lockar till skratt lika lätt som hon lockar till eftertanke. Hon har länge haft ett stort engagemang i kvinnofrågor och är aktuell med showen ”Avig Maria – No more fucks to give”.


Av hela vårt hjärta: TACK