Därför pratar alla om Edge computing

Därför pratar alla om Edge computing

Att köra beräkningar och bearbetning av data i ”kanten av nätverket” istället för centralt på servrar – så kallad Edge computing – har varit på tapeten ett tag nu. Men vad är det senaste och vad betyder det för oss som marknadsförare 2021?

I takt med att uppkopplade enheter och sensorer som generar och samlar in data ökar, ökar även belastningen på nätverken. Edge computing flyttar helt enkelt processkapaciteten dit den bäst behövs, för att minimera svarstider och undvika beroende av fjärrkopplade system.

Många menar att Edge computing, eller ”kantdatorsystem” som det heter på ren svenska, är i samma situation där molntjänster eller AI var för cirka 15-20 år sedan – det vill säga i början av något som kan förändra den digitala världen. En mycket viktig utveckling som baseras på I oT och de snabbt anstormande 5G-näterken. Grand View Reserach analytiker spår till och med att de här lösningarna kommer växa från 3,5 billioner till 43,4 billioner fram till 2027- Redan inom två år väntas häften av all databehandling ske ”i utkanten” av nätverken där enheten och användarna finns.

Kort sagt betyder det att beslut i realtid, sänkta bandbreddskostnader och uppkopplade enheter centralt i molnet kommer att bli viktigare än någonsin 2021. Maskininlärning och AI kommer mer och snabbare kunna identifiera mönster – och det i sin tur kommer få stor inverkan på företagens affärer.

Tycker du Edge computing låter som grekiska? Ingen fara. Våra experter på Reaktion har koll och diskuterar gärna det här eller andra framtida trender med dig och ditt företag. 

Källa. Techworld, Enterprisersproject, Computer Sweden